Een tonijnsalade kopen de meeste mensen gewoon in de supermarkt of in een speciaalwinkel. Niet al te duur, en lekker op brood, cracker of bij een gezonde maaltijd.

Maar weet jij precies wat er nu allemaal in dat potje of pakje zit? Gebruikt de fabrikant bijvoorbeeld tonijn die op de meest vriendelijke manier gevangen werd, en welke stoffen zitten in de salade die nu niet echt gezond zijn zoals stoffen die het langer houdbaar maken.

Vragen die steeds meer mensen zich gaan stellen. En dat hoeft eigenlijk helemaal niet, want een tonijnsalade kun je makkelijk en snel zelf maken, waarbij je helemaal zelf kunt bepalen welke ingrediënten in de salade gaan.

Als dat belangrijk voor je is, kun je bijna aan ieder blikje tonijn zien of deze vis op een duurzame en verantwoorde manier gevangen is. En als je verse tonijn voor een salade koopt, dan weet de vishandelaar vaak precies hoe de vis gevangen werd, en waar deze vandaan komt.

En dat is vanzelfsprekend ook van toepassing op alle andere ingrediënten in de tonijnsalade. Die koop je vers bij de groenteboer of op de markt, of misschien zelfs wel uit de eigen moestuin.

Een verse salade met tonijn en andere verse ingrediënten is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel gezond. Natuurlijk vanwege de verse ingrediënten, maar ook vanwege de tonijn. Wel moeten we daarbij natuurlijk stellen dat niet iedere ingeblikte tonijn even gezond is, vooral niet de soort die in veel olie in een blikje drijft.

Maar er zijn genoeg soorten tonijn in blik die dat wel zijn, en verse tonijn van de visboer of uit de winkel is eigenlijk altijd gezond. Zelfs zo gezond dat deze zonder twijfel kunnen worden opgenomen in ieder gezond dieet.

100 Gram tonijn bevat namelijk tussen de 20 en 29 gram eiwit, aminozuren, omega 3 vetzuren en goede vetten. Vetten die dus niet schadelijk voor de gezondheid zijn.

Daarnaast zitten er diverse vitaminen en mineralen in het vlees. Zoals bijvoorbeeld een hoge dosis niacine of met een ander woord, vitamine B3.

Een verse tonijnsalade is dus altijd een goede aanvulling op de maaltijd, waarvan je rusitg wat meer mag nemen.

Recept gezonde tonijnsalade

Deze salade is heerlijk op een cracker, maar ook erg lekker op een broodje of boterham.

Gang Salade
Keuken Nederlands
Keyword tonijnsalade
Voorbereidingstijd 5 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 14 minuten
Geschikt voor 2 Personen
Calorieën 185 kcal

Ingrediënten

  • 1 Blikje Tonijn, uitlekgewicht ongeveer 130 gram
  • 5 Augurken
  • 1 Rode ui
  • 5 Eetlepels Griekse Yoghurt
  • 1 Theelepel Mosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Tonijn uit het blikje halen en goed laten uitlekken.

  2. Snij de halve rode ui fijn, en snij de augurken fijn.

  3. Maak de tonijn wat los met behulp van een vork.

  4. Meng de tonijn, de fijn gesneden rode ui en de stukjes augurk goed door elkaar. Zorg er voor dat er geen grote stukken tonijn in zitten.

  5. Voeg de Griekse yoghurt toe, de mosterd, en wat zout en peper. Meng het geheel vervolgens weer goed door elkaar.

Houdbaarheid

Een zelf gemaakte tonijnsalade is ongeveer 2 a 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dek de salade wel af, ook al zet je deze in de koelkast.

Het beste kun je dergelijke salades bewaren in een afgesloten bakje.

Koop je een bakje salade in de winkel dan is de houdbaarheid vaak iets langer, omdat er stoffen in zitten die de houdbaarheid verlengen. Kijk dus goed op het etiket.

Deze salades kun je niet invriezen, verse tonijn overigens wel.

Vers en keurmerk blikjes

De blikjes tonijn waarin tonijn zit die duurzaam gevangen is hebben het zogenoemde MSC-keurmerk. Je ziet dan op het blikje een blauw stickertje zitten met een wit visje en een vinkje.

Althans, je moet er maar van uitgaan dat dit inderdaad de juiste manier is om duurzaam gevangen vis te herkennen. Helaas hebben niet alle supermarkten dit soort blikjes.

Gebruik je verse tonijn dan kun je deze het beste kopen bij een gespecialiseerd bedrijf, een viswinkel dus.

Soms is de verse tonijn van de supermarkt ook goed, maar soms ook niet. Dat wil zeggen dat de vis niet vers is maar ingevroren geweest is. Dat is naar onze mening dus geen verse tonijn.

Weet je het niet zeker, vraag er dan naar bij de visboer.

In ieder geval is het erg lastig om verse tonijn te herkennen. We kunnen daarbij al stellen dat de algemene opvatting dat je het aan de roodachtige kleur kunt herkennen, niet juist is. Dat heeft weinig met de versheid te maken.

De versheid kun je wel herkennen aan het feit dat wanneer je op het vlees drukt, er geen vocht uitkomt. En dat het vlees er wat glanzend uitziet.

En natuurlijk aan de geur. Dit zijn dingen die je bij een echt goed visboer mag doen en naar mag ruiken voordat je de tonijn koopt.

Ruik je een echte vislucht, zo ruikt tonijn immers niet, laat de moot dan liggen en ga ergens anders heen.

Advertentie